Vloerhygiëne in de kalveropfok stal

Voorkom ziektes onder de kalveren!

Dat hygiëne belangrijk is voor het voorkomen van ziektes, zal iedereen beamen. Jongvee, waaronder kalveren, zijn sneller vatbaar voor ziektes dan het overige vee. Daarom is het juist in een opfokstal heel belangrijk om hygiënisch te werken. Er bestaan meerdere protocollen voor het verzorgen van het jongvee. Schoon werken en goed ontsmetten zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden! Eén van de aandachtspunten hierbij is onder andere de vloerhygiëne!

Schoon werken voor een goede opfok kwaliteit

Vanaf het allereerste moment dat een kalf geboren wordt, zal er aandacht moeten zijn aan zijn of haar leefomgeving. Een pasgeboren kalf zal gehuisvest moeten worden in een hok, welke grondig is gereinigd. Daarnaast moet dit hok minimaal een week leeg staan om eventuele overdracht van infecties tegen te gaan. Leg het dier op een dikke laag stro. Ieder kalf dient over een eigen onderkomen te beschikken. Direct na de geboorte zal de navel van het kalf ontsmet moeten worden met een jodiumtinctuur of een antibioticum. Het melken van de biest moet binnen het uur gebeuren en zal altijd gekeurd moeten worden. Is de kwaliteit niet voldoende, dan zal de biest niet gebruikt mogen worden. Daarna zal het binnen 2 uur aan het kalf gegeven moeten worden of vries het anders direct in, het liefste na pasteurisatie.

Direct koelen na het melken behoort ook tot de mogelijkheden. Moeten de pasgeboren kalveren vervoerd worden, werk ook dan schoon. De kalvertaxi of eventueel kruiwagen dient te allen tijde ontsmet te worden voor gebruik. En uiteraard moet deze schoon zijn. Maakt u gebruik van een kruiwagen? Hou deze dan ook speciaal voor dit soort zaken en gebruik niet de kruiwagen die ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld de stal mee uit te mesten! Uiteraard is dit maar een kleine greep uit alle adviezen die te maken hebben met het opfokken van kalveren. Denk in ieder geval eraan om schoon te werken!

klaveren_0000_Depositphotos_82514166_xl-2015
klaveren_0001_Depositphotos_48581735_xl-2015

Vloerhygiëne wat werkt!

Dat de hygiëne van de vloer belangrijk is, mag duidelijk zijn. Vaak zijn juist vloeren een bron van infecties doordat alles naar binnen gelopen wordt. Daarom is het uiteraard verstandig om te kiezen voor een makkelijke manier om de vloer te kunnen reinigen. Een schone ruimte is immers belangrijk voor de gezondheid van het vee. Kies voor gladde oppervlaktes, zodat het niet alleen snel te reinigen is, maar er ook minder ideale verstopplekken zijn voor bacteriën. Gebruik coating vloeren en wanden van AB Coatings! Deze vloeren en wanden zijn glad waardoor er geen kieren of naden te vinden zijn, waar bacteriën en poriën een ideale plek vinden om in te leven. Vanzelfsprekend is het reinigen van een gladde oppervlakte ook een stuk eenvoudiger dan wanneer een ruwe vloer gereinigd moet worden.

Daarnaast scheelt het in de kosten voor water en neemt dit gemak ook een tijdsbesparing met zich mee. Een coatingvloer en coating wanden kopen voor de opfokstal is dan ook zeker een slimme zet! Heeft u er al alles aan gedaan om de hygiëne in de stal naar een hoger niveau te brengen? Zie dan ook de muren en wanden niet over het hoofd en kies voor een coating variant van AB Coatings!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Interessante berichten

Voordelen van een hygiënische coating voor de voergang
Is een coatingvloer de beste oplossing in een veehouderij?
Minder antibioticagebruik in rundveehouderijen mogelijk
Hygiënische vloercoating
Hygiënische vloer in de robotruimte

Interessante vlogs

Voordelen van een hygiënische coating voor de voergang
Is een coatingvloer de beste oplossing in een veehouderij?
Minder antibioticagebruik in rundveehouderijen mogelijk
Hygiënische vloercoating
Vloerhygiëne in de kalveropfok stal
Hygiënische vloer in de robotruimte
fsmit

Heeft u deskundig advies nodig?

Neem dan contact op met ons

fsmit

Frank Smit,
Accountbeheerder

Vragen? of heeft u deskundig advies nodig? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.